1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ООН настоява за удължаване на споразумението за транспортен коридор

ООН настоява за удължаване на споразумението за транспортен коридор

Досега през украинските черноморски пристанища са изнесени около 9 милиона тона зърно

След разговори в Москва и Вашингтон, от Организацията на обединените нации изразяват надежда, че споразумението за транспортния коридор през Черно море за износ на украинско зърно ще бъде удължено. В сегашния си вид то изтича на 18 ноември.
 
По думите на координатора на ООН за спешна хуманитарна помощ, Мартин Грифитс, Организацията има силен интерес в удължаването на споразумението, тъй като то е от съществено значение за пазара на зърнени култури, както и за последователността на доставките. 
 
От средата на юли, когато договорката, сключена под егидата на ООН между Русия, Украйна и Турция, влезе в сила, през украинските черноморски пристанища бяха изнесени около 9 милиона тона зърно. През последните седмици Москва заплашва да не поднови споразумението, тъй като не се изпълнява втората му част, която предвижда износ и на руско зърно и торове. Според Русия причина за това са санкциите, наложени от Европейския съюз, които поставят под риск сделки с фирми от Федерацията. В същото време западни политици обвиняват Владимир Путин, че използва зърното за политически натиск. В същата посока се тълкува и решението на правителството в Москва да наложи и през 2023-та ограничения на собствения си износ на зърно, въпреки че тази година прибра рекордна реколта. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.