1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Органите на БАБХ засилват проверките на млекопреработвателните предприятия

Органите на БАБХ засилват проверките на млекопреработвателните предприятия

Министър Найденов одобри пакет от мерки за подобряване ситуацията на пазара на мляко

Министерство на земеделието и храните взе мерки за стабилизиране на пазара на суровото мляко. След направената проверка от страна на МЗХ за изкупната цена на суровото краве мляко за предходните 7 месеца се наблюдава понижаване на цената. През месец декември 2011 г. изкупната цена на млякото е била 0,663 лв./кг, докато през месец януари 2012 г. тя е 0,647 лв./кг. Във връзка с тази  тенденция министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов одобри пакет от мерки и разпореди изпълнението им за подобряване ситуацията на пазара на мляко и млечни продукти в страната.

За целта започна обществено обсъждане с представителите на браншовите организации на проект на Регламент на Европейския съюз за договорните отношения в сектора на млякото и млечните продукти. Тъй като в него въвеждането на договорните отношения е доброволно от страна на държавите членки, мнението на бранша следва да се вземе възможно най-бързо, за да има готов проект за изменение на Закона за прилагането на общите организации на пазарите  на земеделски продукти на ЕС.

Създадена е работна група за изготвяне на проект на наредба за качеството на млечните продукти. Работната група разписва качествените изисквания към млечните продукти, предлагани на пазара и изискванията за етикетиране на тези продукти. Разписват се условията, при които даден продукт може да носи върху етикета си обозначението „млечен”, както и изискванията за разграничаване на млечни продукти, продукти на млечна основа и продукти, които съдържат в състава си мляко.

Органите на Българската агенция по безопасност на храните засилват проверките на млекопреработвателните предприятия, които имат оборудване за производство на продукти с растителни мазнини, както и на складовете, които търгуват с растителни мазнини, влагани в храни. Ще се проверят и всички млекопреработвателни предприятия от първа категория за изкупуване и преработване на мляко, което не отговаря на категорията им.

Разпоредена е проверка къде се насочва неотговарящото мляко, което се доставя в мандри първа категория, които имат регистрирани сборни млекосъбирателни пунктове за доставка на отговарящо и неотговарящо мляко.

Разширяват се проверките от страна на Техническия инспекторат на Разплащателната агенция, като се включат физически проверки на етапа на транспортирането на млякото, включително и в междинните млекосъбирателни пунктове, както и проверки на изхода не фермите и входа на мандрите за количеството краве мляко, което се изкупува.

Тенденция за намаляване на изкупната цена на кравето мляко се наблюдава и в Европейския съюз като тя започна от месец декември 2011 г. и е с 1,2% спад в сравнение с месец ноември.

В Унгария средно претеглената изкупна цена на суровото краве мляко през 2011 година е била 57,40 лв. за 100 кг, през същата година в България тя е била 63,92 лева за 100 кг. Като се добавят и транспортни разходи и печалба за унгарските прекупвачи, цената от 30 лв. за 100 кг унгарско мляко, не отговаря на ситуацията на пазара на мляко.

Същевременно, България като държава членка на ЕС не може да ограничи или забрани вътреобщностната търговията със суровини и храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.