1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. От 1 ноември Турция отново ще може да изнася домати за Русия

От 1 ноември Турция отново ще може да изнася домати за Русия

Федерацията спря импорта на турски храни и селскостопански продукти в началото на 2016 година

От 1 ноември Турция отново ще може да изнася домати за Русия, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак, който е и съпредседател на двустранната комисия за търговия и икономическо сътрудничество. На последната среща на комисията е договорено Турция да доставя по 50 хиляди тона годишно.

Преди заседанието на двустранната комисия като дата за отмяна на забраната беше посочен 1 декември. Изтеглянето с един месец напред зависи обаче от готовността на Анкара да спази обещанието си и да улесни вноса на руски селскостопански продукти. Става дума за птиче и говеждо месо, както и за премахването на бюрократичните пречки, наложени от Турция при вноса на други руски аграрни продукти.

По думите на министър Новак от 1 ноември ще бъдат разрешени и доставките на турски патладжани и нарове. Въпреки предишните облекчения за вноса на турски плодове и зеленчуци, тези два вида бяха изключени от списъка с разрешени продукти, като руската страна посочваше фитосанитарни причини.

Федерацията спря импорта на турски храни и селскостопански продукти в началото на 2016 година, след като турски изтребители бяха свалили руски самолет. В резултат на преговорите между президентите Путин и Ердоган политическото напрежение спадна и доставките бяха възобновени, с изключение на доматите. Москва се аргументира тогава с големите инвестиции, направени от руски производители, които трябвало първо да се изплатят. Сега руският земеделски министър Александър Ткачов посочи, че разрешените 50 хиляди тона няма да се отразят особено на пазара, тъй като Русия внася общо половин милион тона домати от чужбина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.