1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. От днес влиза в сила пълната забрана на ЕС за изпитването на козметични продукти върху животни

От днес влиза в сила пълната забрана на ЕС за изпитването на козметични продукти върху животни

Сред целите на тази мярка е да бъде насърчено хуманното отношение към животните в целия свят

От днес, 11 март, влиза в сила пълната забрана на Европейския съюз за изпитването на козметични продукти върху животни, съобщи БТА.

Забраната предвижда, че отсега нататък на пазара в ЕС повече не могат да се предлагат козметични продукти, които са били изпробвани върху животни. Сред целите на тази мярка е да бъде насърчено хуманното отношение към животните в целия свят.

Еврокомисарят по здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борг уточни, че Еврокомисията е решена да продължи да подкрепя разработването на алтернативни методи за изпитването на въздействието на козметичните продукти, както и да съдейства този подход да бъде възприет и в държавите извън ЕС.

Брюксел отбелязва, че все още пълното заместване на изпитанията върху животни с алтернативни методи не е възможно. Между 2007 г. и 2011 г. Еврокомисията е предоставила около 238 млн. евро за търсене на други възможности за проверка на въздействието на козметиката. Съфинансирането от козметичната промишленост е било 25 млн. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.