1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пет държави изкупуват 60% от украинския износ

Пет държави изкупуват 60% от украинския износ

Повече от 600 кораба са напуснали украинските пристанища

Изнесеното от Украйна зърно до голяма степен не се доставя в бедните държави в Африка и Азия, а се изкупува от пет държави. Три европейски страни – Испания, Италия и Нидерландия - както и Китай и Турция внасят 60% от украинския експорт, осъществен през черноморския коридор.
За близо 150-те дни, откакто действа коридорът през Черно море, повече от 600 кораба са напуснали украинските пристанища, съобщават от икономическото министерство в Киев. До 3 януари по вода са изнесени общо 16,4 милиона тона аграрна продукция.
С най-голямо количество, почти 7,7 милиона тона, начело е царевицата на зърна, предвидена за фураж. Пшеницата има дял от 23% от износа, или около 4,8 милиона тона. С по 6 на сто или малко под 1 милион тона са слънчогледовият шрот и слънчогледовото олио. Сред експортираните продукти е и рапично семе.
 
Най-големите вносители са Испания, Китай и Турция, които поемат 46% от украинския износ. На 4-то и 5-то място са Италия и Нидерландия. Чак на 6-тата позиция е Египет, най-големият вносител на пшеница в света. За там са доставени 650 хиляди тона, а между 350 и 500 хиляди тона, основно хлебно зърно, са внесени от Либия, Бангладеш, Тунис и Израел. 
В същото време доставките за африкански държави южно от зоната Сахел, както и за по-бедни страни в Азия, са сравнително малки. Начело е Бангладеш, следват Етиопия със 167 000 тона, Йемен със 152 и Кения със 149 000 тона. Страдащите от суша Сомалия и Афганистан са внесли 53, респ. 61 000 и тона.
Други големи клиенти за украинската аграрна продукция са Иран със 126 000 тона царевица, Индия с 350 000 тона слънчогледово масло, както и Индонезия с 340 000 тона пшеница. България също е закупила слънчогледово олио и шрот, Гърция е внесла рапица и царевица, а за Франция са доставени известни количества рапица и слънчоглед. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.