1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пивоварите на Европа обявиха стратегията си за намаляване на злоупотребата с алкохол

Пивоварите на Европа обявиха стратегията си за намаляване на злоупотребата с алкохол

Публичните ангажименти са в подкрепа на действията на европейските власти

Организацията Пивоварите на Европа, която обединява над 3500 производители на бира, обяви на събитие в Европейския парламент (ЕП) за стратегията си с публични ангажименти в подкрепа на действията на европейските власти за намаляване злоупотребата с алкохол.

Пивоварите се ангажират да предприемат съгласувани и измерими действия в три ключови направления. Те ще се стремят да информират потребителите, да осигурят отговорно рекламиране на бира в социалните медии, както и да предприемат кампании за намаляване злоупотребата с алкохол, в съответствие с очакванията на гражданите и официалните институции на ЕС. Тези нови публични ангажименти на пивоварите са в продължение на инициативите им към платформата Форум за алкохол и здраве, под егидата на Европейската комисия.

Приносът на Пивоварите на Европа към Форума за алкохол и здраве, ще бъде оценяван ежегодно, в съответствие с най-добрите практики. За да подчертаят напредъка на стратегията Пивоварите на Европа внесоха във Форума единия от ангажиментите си за регулиране рекламите за бира в социалните медии. Посочените в документа доброволни задължения, които ще станат публично достояние чрез сайта на Европейската комисия, ще спомогнат да се гарантира отговорното рекламиране на бира в социалната мрежа Facebook и новите медии.

Деспина Спаноу, председател на Форума за алкохол и здраве и съветник на Джон Дали, комисар по въпросите на здравето и защита на потребителите, се изказа положително за новите инициативи на пивоварите и тяхната ангажираност към Стратегията на ЕС за намаляване вредите от алкохола. Тя призова за динамичен подход на всички заинтересовани страни, за да се постигне висока обществена информираност и да се предпазят децата и подрастващите от употребата на алкохолни напитки. По нейни думи от 212 изпълнени до момента ангажимента към Форума, над една трета са реализирани от Пивоварите на Европа.

"Трябва да призная, че това е доста впечатляващо и всеки би се съгласил с това", каза Спаноу. Подчертавайки ролята на доброволния подход, партньорството и саморегулацията, председателят на Форума добави, че с тези механизми може да се постигне повече и за по-кратко време, отколкото ако се тръгне по законодателен път.

Евродепутатът Ренате Сомер, която през 2011 г. внесе проекта за Регламент за предоставянето на информация за храните на потребителите, също подчерта важността от участието на всички заинтересовани страни в борбата срещу злоупотребата с алкохол.

"Kъм момента, във всички страни на ЕС има пространно законодателство, свързано с алкохола. Добавянето на нови нормативни актове няма да помогне, ако обществото не спазва съществуващите разпоредби." Тя подчерта значението на информационните и образователни кампании за намаляване вредите от алкохола и посочи, че европейските институции трябва да имат поддържаща функция, да събират данни и да популяризират най-добрите практики.

През тази година Съюзът на пивоварите ще разшири инициативите, като подпомогне родителите да мотивират децата си да изберат спортните занимания и здравословния начин на живот, а не експериментирането с алкохол. За целта, ще бъдат организирани образователни и публични спортни събития за цялото семейство.

В момента тече конкурс за послание, което да предава основната идея на проекта и да стане мото на тазгодишното му издание. Според национално представително проучване на агенция "Синовейт България", само в периода октомври – декември 2011 г. посланията на кампанията са достигнали до 13% от пълнолетното население на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.