1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Плащаме за по-скъпи яйца заради малкото "щастливи" кокошки у нас

Плащаме за по-скъпи яйца заради малкото "щастливи" кокошки у нас

Производителите са на мнение, че до Великден яйцето няма да удари левче за бройка

Плащаме за по-скъпи яйца заради малкото "щастливи" кокошки у нас. Това обясни в интервю за Дарик Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите в България. От началото на годината яйцата са поскъпнали с над 30% основно заради влязлата в сила директива за хуманно отношение при отглеждането на кокошките носачки. Производителите обаче са на мнение, че до Великден яйцето няма да удари левче за бройка.

Средната цена на едно яйце от производител в момента достига 31 стотинки, но за крайния потребител цената скача според надценката на търговеца и достига на места до 50 стотинки. Тази цена чупи 14-годишен рекорд, сочи анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Отчетеното поскъпване на годишна база е с 60 на сто, което не се е случвало от 1999-а година насам.

Средно с около 30 процента са поскъпнали яйцата в магазините. Това показва ценовият анализ на земеделското министерство, който беше потвърден и от производителите в бранша. Основната причина за по-скъпите яйца са новите изисквания, които влязоха в сила от 1 януари за хуманно отглеждане на кокошките носачки, обясни за Дарик Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите в България.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.