1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Покачване с 33% при аграрните продукти в Германия

Покачване с 33% при аграрните продукти в Германия

Цифрите сочат, че животинските продукти са поскъпнали с 37%

През 2022 година изкупните цени за аграрни продукти в Германия са се покачили с 33 процента. Това е най-големият скок от 1961 година насам, показват данните на Федералната служба за статистика.
 
Цифрите сочат, че животинските продукти са поскъпнали с 37%, докато растителните – с 27 на сто. Особено голямо покачване има при млякото, за което в сравнение с предходната година са плащани 45 процента по-високи изкупни цени. Причината е по-слабото предлагане от страна на млечните стопанства. В момента цените отново вървят надолу, като през декември те са паднали с 0,4 на сто спрямо ноември, но са били с близо 47 процента по-високи от същия месец на 2021 година. Декемврийското поевтиняване е първото от февруари 2021 насам.
 
На годишна база средните изкупни цени за месото и яйцата са с 31, респ. 24% по-високи. Това се дължи на поскъпналите фуражи, горива и електричество, изтъкват статистиците. През последния месец на миналата година кланиците са плащали 61 на сто повече за свинете, отколкото през същия месец на 2021. Заради недостига на угоени животни тенденцията се запазва и през новата година, като в средата на февруари за един килограм кланично тегло се плащат рекордните 2 евро и 20 цента. С 27 % са се покачили цените и на говеждото месо.
 
Поскъпването на растителната продукция е в резултат на по-високите цени за зърнените култури, покачили се на годишна база с 42 на сто. Основната причина тук е войната в Украйна и последствията от нея за износа през Черно море. Голямо покачване има при захарното цвекло – плюс 46 процента – и при картофите – плюс 66 на сто. В същото време цените за плодовете са се свили с 10 процента спрямо 2021 година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.