1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ се борят с нелегалния внос на яйца от Мексико

САЩ се борят с нелегалния внос на яйца от Мексико

Заради високата инфлация яйцата в САЩ драстично поскъпнаха

С нов вид контрабанда се борят митническите власти в Съединените щати. По границата с Мексико те регистрират нелегален внос на яйца. За периода от 1 ноември 2022 до 17 януари тази година са заловени повече от 2 000 души, пренасящи яйца, без да ги декларират. През същия период година по-рано случаите са били 460.
Според американските власти увеличението на този вид нелегален внос се дължи на поскъпването на яйцата в Съединените щати в резултат най-вече на птичия грип, установен през февруари 2022 година в някои региони на страната.
Регистрираните случаи са докладвани в митническите бюра в Калифорния, Аризона и Тексас, като те най-вероятно не отразяват всички опити за контрабанда, нито действителния брой на конфискуваните яйца. Най-голямото увеличение на случаите е било в Сан Диего, където те са скочили от 230 на 1077, т.е. ръст от 368%. Според граничните власти не всеки заловен е имал за цел да продава стоката на американския пазар, а е използвал пътуване до Мексико, за да си купи яйца за собствена употреба. Такъв внос не е разрешен от съображения за биосигурност. Влизащите в САЩ са длъжни да декларират, ако пренасят месо, плодове, зеленчуци, животни и семена.
Ако граничните служители намерят такива стоки и те не са били декларирани, пътниците могат да бъдат глобени с до 1000 долара. Глобите са много по-високи, ако се установи, че продуктите са предназначени за търговска употреба. 
Заради високата инфлация яйцата в САЩ драстично поскъпнаха. Между януари и декември 2022 цената на опаковка с 12 броя скочи от 1 и 92 на 4 и 25 долара. В същото време в Мексико един килограм яйца, което е повече от една дузина, струва средно 2 щатски долара. През миналата година птичият грип зарази стотици птицеферми и принуди властите да умъртвят над 43 милиона кокошки носачки. 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.