1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Преференциите за Украйна засягат българските пазари на маслопродукти

Преференциите за Украйна засягат българските пазари на маслопродукти

Анализ на ситуацията прави инж. Марияна Чолакова, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България

Безмитната политика на произвежданите стоки в Украйна изкривява пазарите в Европейския съюз. Украинската суровина се преработва в страната, в същото време изходните продукти се изнасят на по-висока цена и без мита. Според работещи в сектора у нас преференциите за Украйна поставят останалите играчи в неконкурентна среда.

Страната ни подписва споразумението за всеобхватна търговия с Украйна през 2014г. Растителните масла и шротовете се изнасят в целия Европейски съюз без квоти. Същевременно произведеният украински слънчоглед е защитен с експортно мито в размер на 10 процента. Браншовиците недоволстват и от факта, че не са потърсени за становище при подписване на споразумението.

„Наличието на експортно мито буквално затваря износа на суровина от тази държава и това го е направила до 2028г., т.е. там суровината остава да се преработи в Украйна. Тя ще бъде закупена от местните преработватели на по-ниска цена, защото когато има експортна такса вие нямате интерес да изнасяте, тя вече става неконкурентна. Тя ще се преработи цялата в Украйна, а от другата страна е гарантиран безмитен и свободен износ към Европейския съюз." обясни инж. Марияна Чолакова, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Автор: Мирела Спасова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.