1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Преустановен е спадът на цените на международните зърнени пазари

Преустановен е спадът на цените на международните зърнени пазари

Покачването на цените в Чикаго се отразява здравословно на европейският зърнен пазар

Настъпи дългоочакваното прекъсване на низходящия ценови тренд на международните зърнени пазари. Прогнозите за рязкото застудяване в царевичния пояс на Щатите предизвикаха вълна от спекулативни покупки на борсови контракти царевица, а котировките на пшеницата бяха подкрепени от раздвижване на експортния фронт.

Министерството на земеделието на САЩ  отчете нарастване на обемът на седмичния пшеничен износ с близо 50 на сто, спрямо предходния период. На 7 октомври мека червена зимна пшеница се предлагаше за износ от Щатите по $177/т FOB, в сравнение с $170/т FOB в края на предишната седмица.

Покачването на цените в Чикаго се отрази здравословно и на европейския зърнен пазар. Основните причини за по-твърдото развитие на котировките на основните зърна в ЕС бяха по-скоро от вътрешен характер – задържане на продажбите на зърно от страна на производителите и предстоящото провеждане на големи международни търгове с участието на ЕС (Мароко, Саудитска Арабия и др.).

Към настоящият момент пазарът на растителни масла в Европа респектираше със стабилността си. Цените на суровото слънчогледово и рапично масло в Ротердам  се задържаха около пиковите стойности от предишната седмица $820/т FOB и ЕUR 595/т съответно.

Западноевропейският пазар поддържа стабилни цени на слънчогледовото масло въпреки рекордния износ от Украйна, тъй като вносителите са силно обезпокоени от влошените перспективи за производството на слънчогледово семе в Аржентина през настоящия сезон.



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.