1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През 2021 г. ЕС с минус 2,7% при износа на свинско месо

През 2021 г. ЕС с минус 2,7% при износа на свинско месо

Най-голям дял от износа на свинско продължава да държи Китай

През 2021 година Европейският съюз не можа да повтори рекордния си износ на свинско месо от 2020-та. Количеството, в това число живи свине и субпродукти, е намаляло с 3% до пет милиона тона кланично тегло, показват първоначалните данни на Европейската комисия.
 
Очаква се спадът да се окаже още по-голям, тъй като в досега анализираните митнически декларации, заради забавяне при обработката, все още не са отразени всички продажби за Великобритания. През първите 11 месеца от годината експортът към Обединеното кралство се е свил с 5,3 процента до 829 000 тона.
 
Най-голям дял от износа на свинско продължава да държи Китай. През 2021 доставките за Народната република са били в размер на малко под 2,6 милиона тона, което е с 23% по-малко, отколкото година по-рано. Така делът на страната е паднал от 62 на 49%. Причината е, че Китай до голяма степен успя да възстанови собственото си производство, пострадало преди това от африканската чума. 
 
Износът към Народната република е генерирал 5,3 милиарда евро, докато през 2020 сумата беше с 25 на сто по-голяма. Като цяло от експорта на свинско месо Европейският съюз има приходи в размер на 11,7 милиарда, или 4,4% по-малко в сравнение с предходната година.
Доставките към други държави донякъде компенсират загубите от износа към Китай, сочат данните на Брюксел. Така експортът за Филипините се е удвоил до 350 000 тона, а за Южна Корея има ръст от 50 на сто до 284 хиляди тона. Увеличение с 35 до 60% има и при доставките за Виетнам, Съединените щати, Нова Зеландия и Австралия. 
 
Най-големите износители от Европейския съюз остават Испания и Дания, които са увеличили своя експорт с 5, респ. 10%. В същото време Германия, заради африканската чума, отчита спад от 54 на сто. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.