1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През 2023/24 г. ЕС ще внася повече пшеница

През 2023/24 г. ЕС ще внася повече пшеница

През миналата година Украйна изнесе 17 милиона тона пшеница

През сезон 2023/24-та Европейският съюз ще внесе значително повече пшеница, отколкото се предполагаше. От Международния съвет по зърното прогнозират, че количеството ще достигне над 7 милиона тона, докато преди месец се очакваха около 6 милиона тона. Тазгодишният импорт ще остане с над 5 милиона тона под миналогодишния.
 
Лондонските експерти обясняват новата си прогноза най-вече с неочаквано големите доставки на украинско хлебно зърно, насочени към Гърция, Испания и Италия. Като реакция на лошото качество на собствената продукция Италия освен това е внесла и необичайно голямо количество твърда пшеница. Според Съвета общата пшеничена реколта в Европейския съюз ще бъде 132,4 милиона тона, след 133,8 милиона тона през 2022 година.
 
Износът на пшеница от Съюза се оценява на 34,3 милиона тона, което е с 1,2 милиона тона повече, отколкото през миналата година. Нагоре е коригирана и прогнозата за експорта от Русия. Вместо предвидените през септември 48 милиона тона, сега се очакват рекордните 49 милиона тона, а самата руска реколта ще достигне 89 милиона тона. Затова от Лондон предполагат, че през следващите месеци световните пазари ще бъдат залети с евтина руска пшеница.
 
Прогнозата за износа от Украйна е за 12,5 милиона тона, като тази цифра може да се промени в зависимост от състоянието на черноморските пристанища и сигурността на маршрутите по море. Затова се предполага, че голяма част от експорта ще се осъществи по суша или по река Дунав. През миналата година Украйна изнесе 17 милиона тона пшеница.
Според Международния съвет по зърното през настоящия сезон световната търговия с пшеница ще достигне 196,6 милиона тона, докато през предходния сезон бяха изтъргувани близо 208 милиона тона. 
 

 

Етикети ЕС, внос, пшеница
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.