1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През ноември цената на рапицата падна с 15%

През ноември цената на рапицата падна с 15%

Изключение на пазара за маслодайни култури в момента е палмовото масло

През последните дни цената на рапицата на борсата в Париж падна под 600 евро за тон. Така само за месец ноември актуалният контракт загуби 90 евро или 15 %. Причините за това драстично поевтиняване са комплексни и в по-голямата си част са извън тесния пазар за рапица. Основният натиск идва от цената на суровия нефт и от коронакризата в Китай.
 
Опасенията от свиване на китайската икономика, свързано с масовото затваряне на цели градове, водят до спад в търсенето не само на петрол и маслодайни култури, но и на много други суровини. Развитието се отразява, макар и не толкова силно, и на соята, тъй като Народната република намалява вноса. Друг фактор е засилващата се конкуренция от страна на Бразилия, която става все по-голям износител. При петрола роля за падащите цени играе и планирания от Г-7 таван за руския нефт.
 
Изключение на пазара за маслодайни култури в момента е палмовото масло. Неговите цени на борсата в Куала Лумпур се покачват, като в момента са на ниво 907 долара за тон. Анализатори обясняват това поскъпване със слабата реколта вследствие лоши метеорологични условия.
Европейският съюз е най-големият вносител на рапица и през последните седмици увеличава импорта, което оказва натиск върху цените на вътрешното производство. До 20 ноември 27-те държави са внесли общо около 3 милиона тона, т.е. 1 милион тона повече, отколкото миналата година по това време. Най-големият доставчик с близо 2 милиона тона е Украйна, следвана от Австралия със 730 000 тона. Основният вносител засега е Белгия с 580 000 тона, на второ място е Полша с 550 000 тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.