1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продължава търговската война между Китай и Австралия

Продължава търговската война между Китай и Австралия

От китайска страна обясняват мерките с липсващи или неточни етикети за произход

Няма изгледи търговската война между Австралия и Китай да бъде прекратена в обозримо бъдеще. Поредният удар идва от фитосанитарните власти в Народната република, които забраниха вноса на говеждо месо от още една австралийска месопреработвателна компания. 
 
Въпросната кланица се намира в югоизточната част на Австралия и по собствени данни работи по всички национални и международни стандарти. Вероятната причина за китайската забрана е, не наскоро голяма част от служителите в предприятието беше заразена с коронавируса, коментират медиите на Петия континент. Важна роля играят и политическите дрязги между Пекин и Канбера, довели през 2020-та до наказателни мита за вноса на австралийски вино и ечемик, както и до забрана за внос в Китай на говеждо месо от девет австралийски компании.
 
От китайска страна обясняват мерките с липсващи или неточни етикети за произход, както и със следи от антибиотици и други вещества в месото. Компаниите твърдят, че тези пропуски отдавна са заличени, а съответните документи са предадени на властите в Народната република. Засега реакция няма, затова австралийското сдружение на месопреработвателната индустрия призова правителството да сложи край на двугодишната търговска война и да защити интересите на месопроизводителите.
До 2020 година Австралия е изнасяла средно по 300 хиляди тона говеждо месо за Китай. През миналата година количеството беше наполовина. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.