1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Продължава възходящият тренд за маслодайните култури на световните пазари

Продължава възходящият тренд за маслодайните култури на световните пазари

Пшеницата също поскъпна

Зелената вълна обхвана световните пазари в първия ден на новата борсова седмица, 14 септември. Глътка въздух за всички култури на световните пазари за агрокултури беше много освежаваща, предвид солидните печалби.

Това развитие е учудващо, предвид доклада на Американския департамент по земеделие. Eкспертите повишиха оценката си за реколтата от пшеница в световен мащаб. Следвайки пазарната логика това предполага задържане на цените, дори и спад. За реколтата от царевица картината е противоположната – драстично по-малка реколта, предполага по-висока цена.

При маслодайните култури – реколтите са без промяна, което също не предполага сериозно движение  в цените. На валутните пазари еврото остана на непроменена позиция - един долар и 13 цента.

Пшеницата на борсата в Чикаго мина психологическата граница от 5 долара за бушел. Това стана с печалбата от 16,25 цента до 501,25 цента за бушел. При новия курс на европейската валута това прави 152 евро и 83 цента за тон. Така актуалнят курс на пшеницата не е бил на такова ниво от 24 септември насам.

Париж последва примера. Там декемврийската котировка добави 3 евро до 170 евро и 75 цента за тон. Културата стигна психологическата си граница, около която цената й варира. Търсенето беше доста засилено – над 22 хиляди сделки за 1 милион и 120 хиляди тона.

Продължава да няма интерес за премиум контракта на пшеницата в Европа. Цената на декемврийската котировка изкуствено беше покачена с 2 евро до 165 евро за тон.

При царевицата в Щатите поскъпването беше по-умерено - 6 цента и половина до 3 долара и 93 цента за бушел, или 136 евро и 98 цента за тон. Съвсем малко не достигна културата да стигне психологическите 4 долара за бушел.

В Европа ноемврийският контракт спечели 2 евро и 75 цента до 167 евро и 75 цента за тон, като при 2 300 сделки бяха продадени 115 хиляди тона.

Трендът при маслодайните култури от миналата седмица е възходящ. Соята на Чикагската борса поскъпна с 10 цента до 884,25 цента за бушел, т.е. 287 евро и 24 цента за тон.

Развитието се оказа благоприятно и за рапицата на борсата в Париж, която добави 3 евро до 366  евро за тон. Имаше 3000 сделки за над 153 хиляди тона.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.