1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Птицефермите на всички членове на АЗПБ отговарят на европейските изисквания за хуманно отношение към птиците

Птицефермите на всички членове на АЗПБ отговарят на европейските изисквания за хуманно отношение към птиците

Това заяви Стелиян Станчев от Браншовия съюз на производителите на яйца

Няма забрана за продажба на яйца от клетки. Ограничението се отнася само за тези производители на яйца, чиито ферми не отговарят на европейските изисквания за хуманно отношение към птиците. Това заяви Стелиян Станчев от Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/. По този начин той опроверга твърдения в днешната преса и телевизионни репортажи за забрана на продажба на яйца.

Станчев обясни, че на критериите на хуманно отношение отговарят три вида птицеферми. Това са свободно отглеждани птици, които имат достъп и до открити терени, вторият вид са кокошки носачки отглеждани подово, третият вид са клетъчно отглеждани кокошки, чиято клетка е уголемена и на всяка птица задължително трябва да са осигурени 750 куб. см  въздух. Потребителите могат да разпознаят тези яйца по печата върху продукта. Те са под номера съответно 1, 2, 3 плюс БГ номера.

Станчев обясни, че клетката, която отговоря на хуманно отношение е не само по-голяма, но и осигурява комфорт на птиците. Вътре има гнезда за снасяне, кацалки, стелка за прахова баня, чесалки за крака и нотки и др.

Птицефермите на всички членове на АЗПБ отговарят на хуманно отглеждане на птиците, увери Станчев. Той обясни, че птицевъдите, които не отговорят на нормите, нямат право да продават яйцата си в ЕС, но няма забрана за трети страни.

Фермите, които са спечелили проекти за хуманно отношение, но все още не са изпълнили критериите, няма да могат да пласират яйцата си на пазара, а само за преработка, каза Стелиян Станчев, но запазват правото си на производство. 

Проблемът с неотговарящите птицеферми в ЕС е огромен и темата бе обект на дискусии на Съвета на министрите в Брюксел през декември. На заседанието бе изнесена информация, според която 51 млн. кокошки в Общността ще снасят нелегално яйца, защото не са отговорили на изискванията за хуманно отношение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.