1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Птицевъдните ферми са изправени пред фалит

Птицевъдните ферми са изправени пред фалит

Заради проблемите, производствените цени на пилешкото и на яйцата са се повишили, което е довело и до недоволството на потребителите

Четири птицевъдни фирми са фалирали заради голямото увеличение на цената на фуражното зърно. От Съюза на птицевъдите в България изпратиха декларация до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с искане за спешна среща, на която да бъдат намерени решения на проблемите на бранша.

Председателят на съюза проф. Борис Стоименов коментира пред Агенция "Фокус", че в момента разходите за изхранването на птиците във фермите са много по-големи от приходите. Именно това е довело до фалита на птицевъдни ферми в Добрич, във Врачанско, в Дулово и в София.

Цените на фуражното зърно са прекалено високи, освен това птицевъдите са притеснени, че голяма част от зърното вече е изнесено и има опасност да се внесе зърно на още по-висока цена, отколкото в момента. Един килограм фуражна смеска за пилета бройлери струва 1 лв., а за кокошките носачки – 0,80 ст. за кг. Тези цени според Стоименов са близо два пъти по-високи от миналогодишните.

Председателят на съюза постави още един сериозен проблем за бранша – вноса на големи количества птиче месо на много ниски цени почти символични (60-70 ст. до 1 лв. за кг), което според Стоименов не кореспондира на истината и вероятно се прилага някаква митническа измама, както и неначислен ДДС. Такова месо има у нас от Холандия, Франция, Англия и от Бразилия. На такава цена не може да се произвежда или продава, смята Стоименов.

В същото време българските фирми изнасят месо от пилета бройлери на цени от над 3 лв. за кг, от патици – над 8 лв. за кг. Освен това периодично се внасят и яйца от Полша за консумация от фирми за преработка, а се предлагат на пазара на по-ниски цени от родните.

Заради проблемите, производствените цени на пилешкото и на яйцата са се повишили, което е довело и до недоволството на потребителите.

Кредитите, които ще отпуснат за птицевъдите от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), няма да помогнат на бранша, смята още Стоименов. Заради проблемите в бранша сред птицевъдите назрява настроение за протестни действия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.