1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ръст в производството и износа на месо, вино и облекла отчитат от Българската стопанска камара

Ръст в производството и износа на месо, вино и облекла отчитат от Българската стопанска камара

Вносът на вино в България продължава да нараства за четвърто поредно тримесечие

Ръст в производството и износа на месо, вино и облекла отчитат от Българската стопанска камара. Данните им са за второто тримесечие на 2011 г. и са от наблюдение на секторите, реализирано от СФБ „Капиталов пазар" АД, собственост на Българската стопанска камара, информира агенция КРОСС.

През второто тримесечие на 2011 г. има намаление на производството на минерални горива за двигатели с вътрешно горене с 1.2% на годишна база, показва обзорният анализ на СФБ „Капиталов пазар" АД за развитието на сектора. За полугодието на 2011 г. е отчетено увеличение на производството с 15%. През второто тримесечие вносът и на износът на минерални горива намаляват на годишна база. Намалението на вноса е с 1.8%, а на износа - с 26.2%. За първото полугодие обаче сравненията показват, че нарастват и вносът, и износът спрямо първата половина на 2010 г. - съответно с 2.3% и с 14.8%. Разчетите за второто тримесечие на 2011 г. показват, че на годишна база предоставените количества минерални горива (за автомобили и други двигатели с вътрешно горене) за продажби на вътрешния пазар са повече с 30.4%, а за първото полугодие - с 9.3%.

През второто тримесечие на 2011 г. винопроизводителите са произвели 23% повече вина със защитено наименование за произход на годишна база. За първата половина на 2011 г. производството на вино със защитено наименование е нараснало с 6.6%, а без защитено наименование е намаляло с 8.1%. Вносът на вино в България продължава да нараства за четвърто поредно тримесечие. На годишна база той е по-голям с 16.7%. Износът отново намалява в сравнение със съответния период на 2010 г. - с 6.4%. През първото полугодие вносът нараства с 30.8%, а износът намалява с 3.2%. Сравнението на годишна база показва намаление на продажбите на производителите в България по всички групи вина през второто тримесечие на 2011 г. Най-голямо е намалението на продадените количества вина без защитено наименование за произход - с 5.1%.

След шест поредни тримесечия на намаление производството на предприятията от месната промишленост в България отчитат увеличение на годишна база, показва обзорният анализ на СФБ "Капиталов пазар" АД за развитието на сектора. През периода април-юни на 2011 г. производството се е повишило с 6% спрямо същото тримесечие на 2010 г. Оборотът от продажби на продукция и стоки и извършени услуги също нараства - със 17.1% на годишна база. Тенденцията на увеличение на внесените в България количества месни продукти се запази и през второто тримесечие на 2011 г. - на годишна база със 7.4%. Отчетено е увеличение за девето поредно тримесечие и на изнесените количества - ръст от 17.2% спрямо второто тримесечие на 2010 г. В сравнение с първото тримесечие на 2011 г. продажбите на предприятията, включени в извадковото изследване, са по-големи за всички групи стоки. Сравнението на годишна база показва, че нарастват продажбите на месо от свине и от птици.

Увеличението на производството в българската шивашка промишленост на годишна база продължи и през второто тримесечие на 2011 г. като прирастът е 4.2%. По-голям с 9.1% е и оборотът от продажби на продукция и стоки и извършени услуги. Тенденцията на увеличение на вноса на шивашки изделия на годишна база продължи през второто тримесечие на 2011 година, но с по-бавен темп. На годишна база прирастът е с 0.3%. Има увеличение и на износа - с 22.7% спрямо съответното тримесечие а 2010 г. Основната част от продукцията на шивашката промишленост в България продължава да е от производство на ишлеме.

Продажбите на производителите на облекла на вътрешния пазар бележат увеличение през второто тримесечие на 2011 г. - на годишна база с 2%. През второто тримесечие на 2011 г. продължи да се увеличава производството в текстилната промишленост, показва обзорният анализ на СФБ "Капиталов пазар" АД за развитието на сектора. На годишна база то е по-високо с 10.2%. Индексът на оборота от продажби също отразява прираст - с 14.2% спрямо съответния период на 2010 г.

През второто тримесечие на 2011 г. на годишна база продължи увеличението на вноса на текстилни изделия. На годишна база прирастът е 16.8%, а за първото полугодие - с 20.4%. Продължава и възходящата тенденция на износа. Прирастът през второто тримесечие на 2011 г е 22.4% на годишна база. През първата половина на годината увеличението е с 28.7%. На годишна база през тримесечието има увеличение в продажбите на вътрешния пазар само на камгарни тъкани и одеяла. За полугодието прирастът отново е само в тези две групи стоки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.