1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рекорден износ на свинско месо от Европейския съюз през 2020 г.

Рекорден износ на свинско месо от Европейския съюз през 2020 г.

Вижте анализ на експертите

Нов рекорд при износа на свинско месо към трети страни постави Европейският съюз през миналата година. Според експертите от Комисията в Брюксел 27-те държави са експортирали над 6,3 милиона тона месо и субпродукти, което е с 13 на сто повече в сравнение с 2019-та.
 
Освен в количествено измерение, има и значителен ръст при приходите от експорт на свинско месо. За миналата година те са се увеличили с 2 милиарда 160 милиона евро и достигат близо 15 милиарда. От тях над 7 милиарда евро се падат на доставките за Китай, т.е. 54 % повече, отколкото през предходната година.
Обемът на износа за Народната република бележи скок с над 1 милион тона до 3 милиона тона. Така Китай е изкупил близо половината от цялото свинско, изнесено от Европейския съюз.
 
На второ място като вносител се нарежда Великобритания. Предварителните данни от Брюксел показват, че доставките за Острова са се свили с 13 на сто до 881 000 тона. Спад на продажбите има и на други пазари като Япония, Южна Корея и Филипините. За разлика от тях, Хонконг е увеличил своя внос на свинско с 40 % до 284 000 тона. Двуцифрен ръст има и при доставките за Кот д'Ивоар, Сърбия и Канада.
 
Като най-голям износител се очертава Испания, доставила през миналата година на външните пазари рекордните два милиона тона, или 53 % над предишното количество. Германия запазва второто си място, въпреки ограниченията за износ заради африканската чума по свинете. Експортът от Федералната република достига малко над 1 милион тона при спад от 14 %
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.