1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия има амбиции да се превърне в най-големия световен доставчик на екологично чисти храни

Русия има амбиции да се превърне в най-големия световен доставчик на екологично чисти храни

Търсенето на тези продукти на световния пазар непрекъснато расте

Руският президент Владимир Путин иска страната му да се превърне в най-големия световен доставчик на екологично чисти храни. Русия обаче трябва да извърви дълъг път по отношение на биологичното производство, твърдят експерти.

В реч пред руския парламент Владимир Путин обяви, че Русия е в състояние да се превърне в най-големият световен доставчик на здравословна, екологично чиста и висококачествена храна, която западните производители отдавна са загубили. Търсенето на тези продукти на световния пазар непрекъснато расте.

Още през септември 2014 г. руският парламент одобри национални стандарти за органичните продукти. Според международни експерти обаче, законът все още не е финализиран и в момента органичните храни, продавани в Русия, се сертифицират от международни агенции.

Руските продукти имат високо съдържание на пестициди и торове. Нивото на износ на биопродукти остава ниско. Повечето органични храни, произведени в страната, са предназначени за вътрешния пазар. Интересът и разходите за биологични храни обаче нарастват. Стойността на пакетираните биологични продукти се е увеличила от 7 млн.  евро през 2013 до 8 млн. евро през миналата година. Властите се изказват категорично срещу генно-модифицираните организми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.