1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия очаква рекорден износ

Русия очаква рекорден износ

Руските износители се възползват от големите печалби, които постигат на външните пазари

През сезон 2023/24-та Русия може да изнесе рекордните 48 милиона тона пшеница, прогнозират от Московския изследователски център за аграрна икономика СовЕкон. Това количество ще бъде с 1,2 милиона тона по-голямо от досегашния рекорд, постигнат през миналата стопанска година.
 
Руските анализатори аргументират своята оптимистична прогноза с безпрецедентната, според тях, скорост, постигната при износа от началото на новия сезон. За първите 10 дни, от 1 до 10 август, поръчките за пшеница са в размер на 4,9 милиона тона, при 700 хиляди тона година по-рано.
 
Руските износители се възползват от големите печалби, които постигат на външните пазари, както и от подобрената експортна инфраструктура, отбелязват експертите. Други положителни фактори са по-слабата украинска конкуренция, както и увеличеното търсене в държавите от северна Африка.
Като евентуално препятствие за руския експорт от Москва посочват конкуренцията от страна на някои източноевропейски държави, на първо място Румъния. Повод за тези притеснения е фактът, че в началото на август доставчици от северната ни съседка спечелиха египетски търг, предлагайки 249 долара за тон, т.е. с 1 долар по-малко, отколкото руската оферта.
 
Освен това в момента в Русия действа такса върху износа на хлебно зърно, която ще остане в сила поне до края на месеца и е в размер на 8,7 процента, или около 26 евро за тон. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.