1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия отново се бори за титлата цар на хайвера

Русия отново се бори за титлата цар на хайвера

През изминалите три години бяха открити около 12 рибни ферми в страната

Русия се завръща на пазара за продажбата на хайвер. Страната спря да изнася черните яйца от есетра в продължение на девет години, тъй като каспийската морска риба беше застрашена като изчезващ вид. В момента Русия се е обърнала към рибното фермерство, за да възвърне позициите си като един от най-големите играчи на световния пазар, съобщава АФП, цитирана от БТА.

В това предприятие на 200 километра от Москва се отглежда много ценна риба - есетра, която произвежда черен хайвер. Само един малък разрез е необходим за извличането на ценните черни яйца от рибата. "Опитваме се да извадим хайвера от рибата, без да я убиваме. Ако тя остане жива, я връщаме във водата за нов цикъл", заяви един от работниците в предприятието. Извличането на хайвера и опитите рибата да се запази жива е нова и много по-ефективна техника. По този начин всяка есетра може да снася хайвер по няколко пъти.

Тази година Русия започна износа на хайвер след деветгодишно прекъсване и разчита на рибните си ферми, за да си върне реномето на пазарен лидер. Франция и Китай вече произвеждат хайвер от няколко години, но руснаците са убедени, че разполагат с идентичността на бранда, за да преборят своите конкуренти.

През изминалите три години бяха открити около 12 рибни ферми в Русия. Това е добре за бизнеса и за каспийската есетра, която може да се надява на по-добри времена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.