1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия се върна в споразумението за черноморския коридор

Русия се върна в споразумението за черноморския коридор

В събота Москва временно се оттегли, след като руският военноморски флот, разположен в пристанището на Севастопол, беше нападнат от Украйна с дронове и понесе жертви

Русия се връща в споразумението за износа на украинско зърно през Черно море, съобщи министерството на отбраната в Москва. Ведомството изтъкна, че е получило гаранции от Киев, че няма да злоупотребява с коридора за атаки срещу руски цели.
„Руската федерация е на мнение, че към днешна дата получените уверения са достатъчни. Затова подновяваме участието си в споразумението“, се казва в декларация на министерството на отбраната.
В събота Москва временно се оттегли, след като руският военноморски флот, разположен в пристанището на Севастопол, беше нападнат от Украйна с дронове и понесе жертви.
В резултат на най-новото развитие цените на пшеницата, царевицата, рапицата и други аграрни суровини тръгнаха стремглаво надолу. На борсата в Париж декемврийският контракт на хлебното зърно загуби близо 15 евро или 4 процента до 343 евро за тон. При царевицата от мартенските доставки беше отчетен минус от 2 на сто до 336,75 евро за тон, а рапицата от февруарските фючърси поевтиня с цели 20 евро до 650,25 за тон. 
Голям принос за връщането на Русия имат ООН и Турция, които през почивните дни водиха усилени преговори за предотвратяване на кризата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.