1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия спира износа на рапица и слънчоглед

Русия спира износа на рапица и слънчоглед

Ограниченията се въвеждат с цел да се осигури снабдяването на вътрешния пазар

От 15 април Русия спира износа на слънчогледово семе и рапица, става ясно от съобщение на земеделското министерство в Москва. Мярката ще важи до 31 август.
 
За същия период се въвежда квота за износ на слънчогледово олио в размер на милион и половина тона, както и за 700 хиляди тона слънчогледов шрот. Количествата ще бъдат разпределени на няколко производителя и експортни компании, както е и при изкуствените торове.
 
От аграрното ведомство предлагат и съкращаване на броя на контролните служби, които регистрират и одобряват експорта на животински мазнини и растителни масла. Соевият шрот ще се обработва само от пристанищните служби в региона на Калининград, докато износът на соя се пренасочва към контролните пунктове в Далечния изток.
 
В съобщението на министерството се казва, че ограниченията се въвеждат с цел да се осигури снабдяването на вътрешния пазар, което е застрашено от високите цени и голямото международно търсене на маслодайни култури и слънчогледово олио. Един от големите клиенти на руско олио е Индия, която малко преди въвеждането на квотите е закупила 45 хиляди тона на рекордни цени. Причината за покупката е прекъсването на украинските доставки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.