1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия увеличава износа на аграрни продукти с 16%

Русия увеличава износа на аграрни продукти с 16%

Руските експерти прогнозират, че до края на тази година стойността на селскостопанския износ ще нарасне до над 45 милиарда долара

За първото полугодие Русия отчита износ на повече от 50 милиона тона селскостопанска продукция. Спрямо същия период на 2023 това е увеличение с 16%.
 
Данните бяха изнесени от руското земеделско министерство по време на среща в Москва на аграрните министри от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. Руските експерти прогнозират, че до края на тази година стойността на селскостопанския износ ще нарасне до над 45 милиарда долара. През 2023 Русия експортира около 103 милиона тона продукция на стойност 43,5 милиарда долара, като доставките бяха за повече от 160 различни държави.
От аграрното ведомство очакват, че през сезон 2023/24 ще регистрират рекорден износ на пшеница. В същото време Световният съвет по зърното коригира надолу до 81,5 милиона тона очакванията си за тазгодишната руска реколта, което поставя под въпрос изявленията на Москва за рекорден експорт. Миналата година стопаните в страната прибраха близо 91 милиона тона хлебно зърно.
В Русия предвиждат също така през тази година да излязат на първо място по отношение на износа на ечемик и грах. Рекордни количества се очакват също така при експорта на слънчогледово и соево масло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.