1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия увеличава износа на пшеница с 95%

Русия увеличава износа на пшеница с 95%

Прогнозата на руските анализатори се базира на големите складови наличности

През следващите месеци Русия ще ускори темпото на износа на пшеница. Това ще окаже сериозен натиск върху цените на световните пазари. По данни на Московския институт за аграрна икономика, през първото полугодие експортът ще достигне 21,3 милиона тона - 95% повече, отколкото за същия период на 2021.
 
Прогнозата на руските анализатори се базира на големите складови наличности в страната, които, според официалната статистика, към 1 януари възлизаха на малко над 22 милиона тона. Това са 42 на сто повече от средното за последните пет години. Натрупаният резерв е най-вече в резултат на рекордната реколта от миналата година, която достигна 104 милиона тона, или 37 % над количеството от 2021.
 
От Института за аграрна икономика уточняват, че в сметките влизат само част от запасите, тъй като не са отчетени наличностите в малките стопанства. Въпреки това, посоченото количество е добър индикатор за състоянието на запасите от хлебно зърно в Русия. През първата половина от стопанската 2022/23-та износът бил в размер на 22,7 милиона тона, т.е. има изоставане спрямо предишни години. Причините за този спад са скъпата рубла, високите транспортни разходи и износното мито, наложено от държавата. За последните два месеца обаче рублата загуби спрямо долара, което направи руската пшеница отново конкурентоспособна на световните пазари. В момента един тон руска пшеница се продава за под 300 долара с включена доставка, при цена на Парижката борса от около 285 евро, в които доставката не е включена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.