1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия заплашва да се оттегли от споразумението

Русия заплашва да се оттегли от споразумението

Споразумението за морския коридор за износ на украинско зърно беше постигнато през юли миналата година благодарение на усилията на Обединените нации и Турция

Само дни след като споразумението за черноморския коридор беше удължено с два месеца, Русия отново заплаши, че ще замрази участието си, ако Европейският съюз на смекчи санкциите си.
 
Като условия за продължаване н а участието си в споразумението, Москва поиска облекчения при износ     а на торове от Русия, както и възобновяването на вноса на селскостопанска техника и резервни части. В съобщение на външното министерство се казва, че ако няма напредък при тези искания, Федерацията ще прекрати участието си в черноморската инициатива.
 
Споразумението за морския коридор за износ на украинско зърно беше постигнато през юли миналата година благодарение на усилията на Обединените нации и Турция. То предвижда разблокиране на украинските пристанища и сигурен коридор за транспорта на селскостопанска продукция през Черно море.
 
След началото на войната на 24 февруари 2022-а Русия месеци наред блокираше украинския експорт през морските пристанища. След влизането в сила на споразумението нападнатата страна успя да изнесе 25 милиона тона зърно за 45 държави, което помогна да се стабилизират пазарите и цените на храните. Поредното удължаване на срока беше постигнато в края на миналата седмица, но само за 60 дни, вместо за 120, както беше през декември.
 
На виртуална конференция между Руската федерация и африкански държави руският президент Владимир Путин изтъкна, че споразумението е на път да се провали. В такъв случай неговата страна ще изнася своето зърно безплатно за африканските страни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.