1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. "Сега": Държавата грубо се намесва в регулацията на пазара

"Сега": Държавата грубо се намесва в регулацията на пазара

Депутатите приеха без дебати на второ четене поправките в Закона за защита на конкуренцията

Поправките в Закона за защита на конкуренцията, с които държавата грубо се намесва в регулацията на пазара, вчера минаха и последното сито - Народното събрание. Депутатите останаха глухи за призивите на бизнеса законът да не се одобрява в този му вид и без никакви дебати приеха промените на второ четене, пише в. "Сега".

От закона отпадна терминът "значителна пазарна сила", но той бе обогатен с друго определение - "злоупотреба с по-силна позиция при договаряне". Според поправките такъв е случаят, когато при договаряне едната фирма е зависима от другата с оглед пазара, дейността и мащаба. Кой е "по-силен" ще се измерва по специална методика от новата Комисия за защита на конкуренцията, в която ще се влее и Комисията за защита на потребителите. В същото време КЗК ще запази "силата си" да може да одобрява и преглежда договорите на големите компании с оборот над 50 милиона лева, които те искат да сключат със своите доставчици.

"В момента под ударите на закона попадат огромната част от фирмите, тъй като те не са еднакви - имат различни обороти, мащаб и др.", обясни председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. Той за пореден път предупреди, че държавата се готви да се намеси в изцяло частните отношения между компаниите. "Надявам се, че президентът Росен Плевнелиев ще разгледа мотивите и на двете страни и ще наложи вето на закона", заяви той.

Срещу закона се обявиха и експертите от Световната банка, които разкритикуваха предложенията в свой доклад. Според него поправките, които по замисъл целят да пресекат нелоялните търговски практики, всъщност ще навредят на пазара. Една от най-спорните промени предвижда КЗК да преглежда и "връща" договорите на веригите с техните доставчици. Вносителите, начело с депутатите от БСП Румен Гечев и Корнелия Нинова, твърдят, че така защитават дребните български производители. Това щяло да даде и по-широк достъп до хипермаркетите на стоки, произведени в България. Световната банка обаче смята, че подходът е вреден, защото най-вероятно ще претовари и затрудни антимопополната комисия. От там дават 6 алтернативни варианта по аналогия на британския модел с Кодекс на поведение, използването на търговските закони и съдилищата и др.

Срещу поправките през последните месеци се обявиха много големи фирми и бизнес организации. В деня преди гласуването на закона това направиха и от организацията EuroCommerce, която обединява търговци от 31 държави в Европа. "Тази процедура въвежда огромни административни тежести, които ще доведат до разходи вследствие на неясното и забавено във времето изпълнение на договорите. Това ще доведе до по-високи цени за потребителя", предупредиха в отворено писмо от организацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.