Спад в износа на пресни плодове през първите 11 месеца на миналата година

Експортът на черупкови плодове, сливи и кайсии расте

Спад в износа на пресни плодове през първите 11 месеца на миналата година. Данните са от оперативен анализ на земеделското министерство. Понижението е с 5 на сто, спрямо 2016-та.  Експортът е в размер на над 36 хиляди тона.

Намалението е в резултат на отчетения по-нисък износ на дини – с близо 33%, цитрусови плодове – с почти 12% и ябълки – с малко над 65%. Понижение се регистрира и при изнесените количества ягоди, пъпеши, малини и круши – с между 36% и 90 на сто. Същевременно, експортът на черупкови плодове, сливи и кайсии нараства от два до близо четири пъти, а този на череши, праскови и вишни – в рамките на 39% до 66 на сто.

По предварителни данни на националната статистика през периода януари – ноември 2017 г. вносът на пресни плодове намалява с 3%, до 262-ва хил. тона. Намалението на вноса на пресни плодове на годишна база се дължи основно на спад при цитрусовите плодове с близо 27%, ябълките – с 18% и гроздето – с 40 на сто. Сред произвежданите в страната плодове, понижение се отчита и при вноса на сливи с 63% и половина, вишни -с 43%, дини с 10%, пъпеши -с 13% и ягоди -с 14 на сто. В същото време, доставените количества кайсии, череши, черупкови плодове, праскови и круши се увеличават в границите от 20 до 74%. Най- значителен ръст е налице при кайсиите.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.