1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спаднал е износът на рапица, пшеница и ечемик през пристанище Бургас

Спаднал е износът на рапица, пшеница и ечемик през пристанище Бургас

Нова технологична система позволява денонощната норма на обработка да достигне над 11 000 т

312 000 тона зърнени култури, половината от които пшеница, са изнесени през пристанище Бургас от началото на годината до 25 август, съобщи за радио "Фокус” Стойчо Димов, ръководител отдел маркетинг в Пристанище - Бургас.

През „Пристанище Бургас” ЕАД обичайно се складират и изнасят следните зърнени култури: пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, пшеничени трици и рапица. Новата технологична система позволява денонощната норма на обработка да достигне над 11 000 т, което е повече от над два пъти повишаване на производителността.

Зърнените култури основно се изнася за Саудитска Арабия, Алжир, Израел, Италия, Испания, Тунис, Турция, Египет, Кипър, Франция, Сирия, Португалия и Холандия.

Износът на зърнените храни до 25 август 2011 г. е почти същия като миналата година. Спаднал е износът на рапица, пшеница и ечемик, а са нараснали количествата изнесен слънчоглед от реколта 2010 година. „Износът на зърнени храни през „Пристанище Бургас” ЕАД започна от началото на годината, като бяха съгласувани партидите на шест-седем фирми-товародатели. Уникалното за порта през настоящия сезон бе натоварването с 37 250 т ечемик на м/к “Ilse” през юли, а товарът му бе доставен от четири различни товародателя.

В момента зърнената кампания е в разгара си, като всички закрити складове в пристанището и база „Лозово” са заети към настоящия момент. Преди няколко дни бе натоварена партида от 19 000 т рапица, а след няколко дни очакваме да натоварим 16 500 т пшеница на м/к „Askabat”. Очакваме добрата зърнена реколта през тази година да доведе до положителни резултати, които да се запазят до края на зърнената кампания”, посочи Димов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.