Споразумение за свободна търговия подписаха Европейският съюз и Япония в Токио

Първите митнически облекчения ще влязат в сила през ноември 2019 година

Споразумение за свободна търговия подписаха Европейският съюз и Япония в Токио. Преговорите по договора започнаха през 2013 година и приключиха преди няколко месеца.

"Това е една много добра новина за селското стопанство в Европейския съюз", изтъкна председателят на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер,  при церемонията в японската столица. По думите му от споразумението ще се възползват най-вече износителите на сирена и вино. Освен това Япония се задължава да признава и защитава 200 европейски географски наименования при храните.

"Макар че Япония и Европа са далече една от друга, в политиката имаме съвсем близки виждания. С този договор даваме ясен сигнал срещу протекционизма", допълни президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

Първите митнически облекчения ще влязат в сила през ноември 2019 година. Тогава ще отпаднат митата за 87 процента от аграрните стоки, търгувани в двете посоки. Европа получава правото да изнася обработено свинско месо без мита, а за прясното ставката ще бъде минимална. При говеждото месо Европейският съюз получава квота от 50 хиляди тона, за които през следващите 15 години японското вносно мито ще бъде намалено постепенно от 38,5 до 9 процента. За сирената има безмитна квота в размер на 31 хиляди тона, по-малки квоти са предвидени и за краве масло, нискомаслено сухо мляко, нишесте и малц.

Подписването на споразумението трябваше да се състои още миналата сряда в Брюксел. Заради силната буря в Япония, която взе близо 200 жертви и нанесе огромни щети, Европейският съюз предложи церемонията да се отложи и да се проведе в Токио.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.