1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Споразумението за свободна търговия между Мексико и Европейския съюз ще бъде актуализирано

Споразумението за свободна търговия между Мексико и Европейския съюз ще бъде актуализирано

На дневен ред за преразглеждане са санитарните и фитосанитарните изисквания

Споразумението за свободна търговия между Мексико и Европейския съюз ще бъде актуализирано. Причината е в политическите мерки за протекционизъм, които се засилват. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом комисарят Сесилия Малмстрьом.

Европейската комисия иска да се противопостави на тази тенденция, заяви Малмстрьом. Затова Брюксел е насрочил два кръга преговори с Мексико, които ще се състоят в началото на април и в края на юни тази година. Между тези две дати европейският комисар и търговският министър на централноамериканската страна, ще имат среща в столицата на Мексико, за да обсъдят напредъка на преговорите.

Разговорите за актуализация на търговското споразумение започнаха през миналата година. Предоговарянето се налага и от факта, че от влизането в сила на споразумението Европейският съюз е приел 13 нови страни-членки. За периода от 2005-та до 2015 година годишният стокообмен между Съюза и Мексико е нараснал от 26 на 53 милиарда евро.

Сега на дневен ред за преразглеждане са санитарните и фитосанитарните изисквания. Към този кръг от въпроси спадат следите от препарати за растителна защита в селскостопанските продукти, както и търговските ограничения при епидемии по животните в отделни части на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.