1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Споразумението за Украйна няма да продължи автоматично

Споразумението за Украйна няма да продължи автоматично

Русия е недоволна от факта, че западните санкции пречат на износа на руско зърно и изкуствени торове

След като Русия се върна в споразумението за черноморския коридор, най-малко 6 кораба, натоварени със зърно, отплаваха от украинските пристанища. Дали износът по море ще продължи и след 19 ноември, зависи от волята на Москва.
 
Според говорителя на Кремъл, Дмитрий Песков, темата трябва да бъде разискана преди да е изтекъл официалния срок на договорката. В случай, че руският военноморски флот отново бъде нападнат, Москва окончателно ще се оттегли, заплаши той.
 
Споразумението беше сключено през лятото с посредничеството на ООН и Китай. В него е предвидено то да бъде продължено автоматично, ако нито една от участващите страни не предяви искане за неговото прекратяване. 
Сега от Москва поясняват, че трябва да се преразгледат клаузите и да се провери дали се спазват от край до край. Песков посочи, че Русия е недоволна от факта, че западните санкции пречат на износа на руско зърно и изкуствени торове, а външният министър Сергей Лавров призова генералния секретар на ООН, Антонио Гутериш, да се намеси и да поиска отмяна на тези ограничения.
 
По данни на Организацията досега от Украйна са изнесени близо 10 милиона тона селскостопанска продукция, 42 процента от които под формата на царевица и 28 на сто пшеница. В същото време Украйна опроверга руските твърдения, че е обещала да не използва коридора през Черно море за военни цели. „Украйна в нито един момент не го е правила и няма намерение да го стори“, се казва в официално съобщение на властите в Киев. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.