1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Според Зеленски скоро ще заработи нов зърнен коридор през Молдова до Румъния

Според Зеленски скоро ще заработи нов зърнен коридор през Молдова до Румъния

Над 27 милиона тона украинско зърно е преминало транзитно през територията на Румъния от началото на войната в Украйна.

Над 27 милиона тона украинско зърно е преминало транзитно през територията на Румъния от началото на войната в Украйна. Това обяви днес румънският президент Клаус Йоханис на съвместна пресконференция с гостуващия в Букурещ президент на Украйна Володимир Зеленски, предаде агенция Аджерпрес.

Йоханис каза, че е уверил украинския си колега, че ще бъдат положени всички усилия за продължаване на тази подкрепа, но при зачитане на легитимните очаквания на румънските фермери.

"Потвърдихме ангажимента на Румъния да работи с международните ни партньори за улесняване на украинския износ на зърно на световните пазари. По този начин ние подкрепяме украинската икономика и спешните нужди на уязвимите държави. Вече е договорено удвояване на месечния транзитен капацитет през румънските пристанища до 4 млн. тона селскостопански продукти“, каза Йоханис, цитиран от Аджерпрес. 

По думите му в момента почти 60 процента от общия износ на зърно от Украйна се транзитира през Румъния. 

На пресконференцията украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че скоро ще заработи нов зърнен коридор за износ на украинско зърно през Молдова до Румъния, предаде агенция Укринформ. 

"В триъгълника Украйна-Румъния-Молдова можем да създадем много мощна основа за развитието не само на нашите страни и народи, но и на цяла Европа. На първо място, това е икономическото развитие. Вече постигнахме добри резултати в развитието на логистиката в този триъгълник, скоро ще бъде пуснат в експлоатация зърненият коридор от Украйна през Молдова до Румъния", заяви Володимир Зеленски на съвместната пресконференция с румънския президент, съобщава кореспондентът на Укринформ.

През юли Русия се изтегли от т.нар. зърнена сделка - споразумение, постигнато с посредничеството на ООН, по силата на което се гарантираше износът на украинско зърно през Черно море. Оттогава насетне Украйна задейства механизъм, който Киев нарича временен хуманитарен коридор в Черно море за износ на зърно.

Зеленски подчерта на пресконференцията в Букурещ, където е на официално посещение днес, че сътрудничеството между Украйна, Румъния и Молдова дава значителен стимул за развитието на бизнеса, инфраструктурата, работните места, а заедно държавите стават по-силни.

"Трябва да направим всичко възможно, за да попречим на Русия да превърне която и да е част от Черно море и Дунавския регион в мъртва зона за нормално корабоплаване. Ключовото нещо в този случай е противовъздушната отбрана. Работим с различни партньори за укрепване на противовъздушната ни отбрана както в страната като цяло, така и в Одеска област", заяви на пресконференцията украинският президент, цитиран от Укринформ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.