1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средно с около 15 до 20 на сто е паднало потреблението на млечни храни през годината

Средно с около 15 до 20 на сто е паднало потреблението на млечни храни през годината

В края на 2011 г. ще изтече гратисният период, в който млечните ферми трябва да покрият европейските хигиенни изисквания за млякото

Одобрението на проектите на млекопреработвателите по Програмата за развитие на селските райони е едно от най-важните събития през 2010 г. Подписаните вчера договори са по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите и на Българската асоциация по хранителна и питейна индустрия Димитър Зоров, предаде Агенция „Фокус” Разписването на договорите по проектите в Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) става близо две години след тяхното подаване, отбеляза Зоров.

Димитър Зоров открои като важен през 2010 г. проблемът с недостига на достатъчно качествено сурово мляко за преработвателния бранш. Това в бъдеще, според него, ще налага все по-голям внос на мляко от други европейски страни, което ще направи през 2012 г. български млечни храни неконкурентоспособни, тъй като разходите за транспорт заемат 20-25 на сто от цената на суровото мляко. Това може да доведе и до затваряне на предприятия, прогнозира още Зоров.

Безспорен акцент през 2010 г. е и въвеждането на стандартите за качеството на млечните храни. На пазара вече има кисело мляко и бяло саламурено сирене, произведени по БДС. Очаква се скоро да се появи и кашкавал, произведен по стандарта. Средно с около 15 до 20 на сто е паднало потреблението на млечни храни през годината. Спадът в консумацията обаче е започнал още през есента на 2009 г.

Оцеляването на млекопреработвателните предприятия е най-сериозното предизвикателство през следващите години. То е свързано с производството на сурово мляко в България. В края на 2011 г. ще изтече гратисният период, в който млечните ферми трябва да покрият европейските хигиенни изисквания за млякото. Според Зоров, неотговарящото мляко е толкова, колкото и това, което покрива европейските изисквания. „Това означава, че България ще се лиши с още суровина. През идващата година трябва с много бърз темп да се увеличат отговарящите ферми и да се преустроят неотговарящите, за да не стане още по-голям суровинният срив”, каза Зоров.

Димитър Зоров отбеляза, че МЗХ и ДФЗ (особено след назначението на Светослав Симеонов за шеф на фонда) са отворени за комуникация с браншовите организации и това е положително явление.  Много важна крачка през 2011 г. ще бъде контролът на Българската агенция за безопасност на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.