1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Очаква се ръст на глобалното производство на месо

Очаква се ръст на глобалното производство на месо

Печеливши ще бъдат птичето и свинското месо

Ръст на световното производство на месо през новото десетилетие прогнозират от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Печеливши ще бъдат птичето и свинското месо, докато говеждото ще изостане.
 
Според експертите месопроизводството ще се увеличи с близо 13 %. За сравнение – през изминалото десетилетие ръстът беше с 12 на сто. Най-голям скок ще има при свинското – плюс 16 %, а причината е възстановяването на стадата в държави, пострадали от африканската чума по свинете. С 13 % ще се увеличи и производството на птиче и агнешко месо, докато при говеждото ръстът ще е само със 7 на сто.
В края на декадата птичето месо ще има най-голям пазарен дял с 40 %, следвано от свинското с 35 и говеждото с 21 на сто. Агнешкото остава с 5 % на последното място.
Според експертите от ФАО през изминалата година световното производство на месо бележи спад с около 1 % до 337 милиона тона кланично тегло. Основната причина е минусът от 4% до 105 милиона тона при свинското, като това се дължи най-вече на африканската чума в Китай. Там през 2020-та от кланиците са излезли 38 милиона тона, или с 11 % по-малко, отколкото година по-рано. Въпреки този спад през миналата година Народната република е произвела 37 на сто от свинското в световен мащаб.
 
Последните прогнози на ФАО сочат, че до края на десетилетието потреблението на месо на глава от световното население ще се увеличи с половин килограм, най-вече в Азия и Южна Америка.
 
Цифрите за 2020-та показват, че Китай е начело при производството със 78 милиона тона. На второ място са Съединените щати с 48, а третата позиция заема Европейският съюз с 44 милиона тона.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.