1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Стандартите се създават, за да се гради доверие

Стандартите се създават, за да се гради доверие

Създадена е единна база данни за регистрация на експерти, работещи в областта на безопасността на храните

„Стандартите се създадоха, за да се възвърне доверието на  българския потребител”. Това припомни днес д-р Асен Желязков от дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” по време на дискусията за управлението на риска по отношение безопасността на храните в рамките на Третия Балкански форум по качеството.

Двудневният форум се провежда днес, 14 октомври, и утре, 15 октомври, в Резиденция Бояна и има за цел да развива компетентност, лидерство и модели за управление на риска в различните сектори, подчерта Иван Славов, председател на УС на Балканския форум по качеството, организатор на събитието. В своята уводна презентация той посочи, че най-важното за управлението на рисковете във всяка една област е да има ясна визия за динамиката на процесите и съответстващо на това ново мислене, което да генерира нов тип политики на управлението на риска.

Дискутиране на реални неща в реално време, е една от важните отправни точки в това отношение, посочи и Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Тя заяви това по повод на дебата длъжник ли е днес науката на бизнеса по отношение идентифицирането на рисковете и създаването на политиките за управлението им в хранителния сектор. Според нея бизнесът и науката трябва да се развиват успоредно и да се създават и утвърждават постоянно мостовете помежду им – отговорно и градивно, без противопоставяне, а чрез допълване. Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопроизводителите в България допълни, че именно новото виждане за динамиката на пазара е в основата на успешния диалог. Трябва да се излезе от така наречения „Нютонов” начин на разбиране на мислене и да се влезе в „мрежовия”. Конкуренцията днес има качествено ново измерение, посочи Чамова – тя е все повече във взаимното допълване на партньорите и споделяне на добри практики и опит между тях, а не в директното противопоставяне.

Тъкмо затова интензивната комуникация между всички страни, участващи в управлението на риска по хранителната верига е най-силен залог за овладяването им, споделиха участниците.

Във връзка с комуникационните канали за овладяване на рисковете по хранителната верига от страна на Министерство на земеделието и храните бе припомнено, че вече е създадена единна база за регистрация на експерти, работещи в областта на безопасността на храните. В базата могат да се регистрират всички експерти, чиято дейност е свързана с оценка на риска по отношение безопасността на храните, в това число учени, ветеринарни и хуманни лекари, експерти, специалисти, служители в институциите, научните институти и лабораториите към Министерство на земеделието и храните и Министерство на здравеопазването, както и независими външни експерти и специалисти.

Регистрираните експерти ще могат да получават своевременно информация за събития и новости в областта на безопасността на храните и оценката на риска. Те ще могат да участват и в допитвания, ще могат да дават своите коментари и препоръки по отношение изготвяните официални политики в областта на безопасността на храните.

Регистрацията в базата данни на експертите по безопасността на храните се извършва на следния електронен адрес:

http://experts.foodsafety.bg/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.