1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Световните цени на храните са се понижили през март

Световните цени на храните са се понижили през март

Това съобщи Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО)

Световните цени на храните през март са се понижили за пръв път след осем месеца непрекъснато покачване, съобщи Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от световните агенции.

Индексът на световните цени на храните през март е достигнал средно равнище от 229,8 пункта, с 2,9 на сто по-малко спрямо пиковите нива през февруари, но все още е с 37 процента над равнището от март 2010 година, посочва ФАО.

Показателят измерва месечните ценови промени на кошница от хранителни продукти, включваща зърнени храни, маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар. През февруари индексът достигна рекордните 236,8 пункта, пише БТА.

Световните цени на олиото и захарта са намалели най-много, следвани от цените на зърнените храни. Млечните продукти и месото обаче са поскъпнали, макар и в по-малка степен при месото.

Цените на ориза също са се понижили, тъй като има големи запаси в страните износителки, а търсенето не се е променило. Световното зърнено производство през 2010 година силно намаля, което доведе до намаляване на запасите на фона на очакванията за рекордно потребление през 2010-2011 година, посочва организацията.

 

 

Етикети ФАО, цени, храни, ООН
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.