1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Световното производство на слънчоглед ще остане около нивото от предходния сезон

Световното производство на слънчоглед ще остане около нивото от предходния сезон

За 2010/11 пазарна година то ще възлиза на 32,2 милиона тона

Европейските анализатори предричат, че през 2010/11 пазарна година, световното производство на слънчоглед ще остане около нивото от предходния сезон, около 32,2 милиона тона. В същото време те допускат, че действителната реколта от от слънчоглед може да бъде по-ниска в резултат на влошаване на перспективите за добивите в страните от ОНД, ЕС и в Аржентина, пише Аgrosaveti.com.

Прогнозата за производството на слънчоглед в Русия поради сушата е намалена до 6,2 млн. тона, което в сравнение с нивото от 2009 г. е по-малко с 4,6%. Много други анализатори смятат, че реколтата ще бъде под 5,5 милиона тона. Реколтата ще бъде 0,77 тона от хектар срещу 1,1 тона от хектар през 2009 г.

За Украйна, прогнозата е намалена до 6,9 млн. тона. Това е по-малко от предходния сезон с 5,5%.

Очаква се реколтата в ЕС да бъде в размер на 6,85 милиона тона. Нивото на производство на слънчоглед ще намалее в сравнение с 2009 г. с 2%. Все пак има основания да се смята, че в Испания, Румъния и България, производството ще бъде по-ниско от прогнозираното.

В последно време в някои райони на Аржентина паднаха благоприятни дъждове, което ще доведе до подобряване на условията за засаждане на слънчогледа.

Производство в Аржентина може да достигне 2,65 милиона тона, което е повече от 2009/10 пазарна година с 15,2%.

Световното предлагане на слънчоглед през 2010/11 пазарна година ще намалее в сравнение с предходния период с 3,4% до 33,9 млн. тона. В резултат на това, световната преработка ще се намали минимум с 1 милион тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.