1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговската политика на ЕС не е ощетила преработвателите и производителите на захар

Търговската политика на ЕС не е ощетила преработвателите и производителите на захар

В Европейския съюз до сезон 2017 година имаше захарни квоти

Търговската политика на Европейския съюз по отношение на захарта не е ощетила производителите и преработвателите в държавите членки. До този извод стига проучване, поръчано от Комисията в Брюксел.
 
Предвидените в европейското законодателство механизми за ограничаване на вноса са дали положителен резултат и не се е стигнало до екстремни пазарни сътресения, установява проучването. Въпреки това повечето участници в производството в Съюза се опасяват от бъдещи договори за свободна търговия с трети страни, които са износители на захар. 
 
В Европейския съюз до сезон 2017 година имаше захарни квоти. След премахването им производството първоначално стана по-малко рентабилно, най-вече заради засиления внос на тръстикова захар. Към днешна дата обаче цената на тази захар е по-висока от бялата, така че производството в Съюза отново се засилва и няма опасност от недостиг на вътрешния пазар.
 
За периода от октомври 2021 до 22 януари 2022 Европейският съюз е внесъл 441 000 тона от трети страни. Година по-рано това количество беше в размер на 504 000 тона. От тях 30 % бяха от ЮАР, а още 21 на сто бяха произведени в най-бедните държави в света и внесени в рамките на европейската инициатива "Всичко, освен оръжия", отнасяща се за партньорските страни в Африка, Карибския басейн и югоизточна Азия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.