1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговските вериги рекетират производителите

Търговските вериги рекетират производителите

Чрез договорите хипермаркетите натоварват доставчиците с част от своите търговски инвестиции

Хипермаркетите продават по-евтино от кварталните магазинчета, защото успяват да си издействат търговски отстъпки от производители и вносители на стоки.

Основният проблем е в прехвърлянето на задълженията на веригите към снабдителите, каза за bTV Витан Витанов, собственик на фирма за производство на рибни продукти. По думите му, чрез договорите хипермаркетите натоварват доставчиците с част от своите търговски инвестиции.

Пример за това са т.нар. „входни такси", които се изчисляват на база търговска площ и за нов обект. Витанов обясни, че сумите варират от 500 до 5 000 лева на обект и се плащат, когато търговската верига реши да инвестира в нов магазин, например.

Такава такса се налага и на нов доставчик за всичките вече създадени магазини, в които ще се появят неговите стоки. Излиза, че всички търговци, продаващи в супермаркетите, трябва да субсидират инвестициите в нови търговски обекти и това е включено в договорите. Аргументът на веригите е, че 60% от търговския оборот минава през тях. Останалите 40% са друг пазар и не са толкова привлекателни за потребителите, съответно и за доставчиците.

Създаден е списък от над 100 вида отстъпки, сред които и абсурдните отстъпки „юбилей" и „рожден ден".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.