1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговците на дребно в ЕС подкрепят ограничаването на хранителните отпадъци

Търговците на дребно в ЕС подкрепят ограничаването на хранителните отпадъци

Постигнат е значителен напредък по отношение на вече поставените цели за устойчивост в някои ключови области

Търговците на дребно се ангажират да предприемат доброволни действия за предотвратяване на отпадъците и най-вече на тези в хранителния сектор — това бе обявено вчера, 9 октомври, на проведения в Брюксел Форум за пазара на дребно. Участниците заявиха, че въпреки трудната икономическа ситуация, продължават да подкрепят прехода към икономика с ефективно използване на ресурсите и че е постигнат значителен напредък по отношение на вече поставените цели за устойчивост в някои ключови области като продажбата на по-голям брой екологични продукти, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: „Хранителните отпадъци са както икономически, така и морален проблем. Ето защо Комисията възнамерява до 2020 г. да намали наполовина изхвърлянето на годни за консумация храни. Намесата на търговците на дребно е решаваща за избора на потребителите. Те имат основна роля — дори отговорност — да напътстват потребителите при вземането на по-екологосъобразни решения. Търговците трябва да поведат усилията за изграждане на екологосъобразна икономика, за което понякога ще се наложи да плуват срещу течението. Днес сме свидетели на крачка в правилната посока — за намаляване на хранителните отпадъци.“

„Като най-голямата асоциация на европейските търговци на дребно ще продължим иновационните си усилия в световен мащаб, защото само така можем да изградим по-екологосъобразна икономика. Амбицията ни е да достигнем до общо разбиране за това кое е екологично, когато става дума за предлаганите на пазара стоки. Така ще подобрим функционирането на веригата на доставки, а за потребителите ще има повече яснота кои продукти са екологични и ще останат такива“, допълни председателят на Кръглата маса на европейските търговци на дребно (ERRT) Дик Буур.

„Тези примери показват, че въпреки кризата, търговците на дребно подкрепят потребителите в избора им да живеят по-екологично. Предизвикателството пред сектора е изборът на устойчиво произведените продукти да се превърне в навик за потребителите и ние ще им съдействаме винаги, когато това е възможно“, обяви от своя страна председателят на EuroCоmmerce г-жа Луси Невил-Ролф.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.