1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Тарифите за внос на тропически плодове в ЕС ще бъдат намалени

Тарифите за внос на тропически плодове в ЕС ще бъдат намалени

От 176 тарифите ще паднат на 114 евро/тон

Най-продължителната в историята на Световната Търговска Организация търговска (СТО) война изглежда е към своя край: „The Financial Times” получи възможност да се запознае с проекта на договор, съгласно който тарифите за банани и други тропически плодове в страните от ЕС могат да бъдат драстично намалени. Документът може да бъде подписан преди края на седмицата, според FT, позовавайки се на анонимни източници, близки до преговарящите.

Така наречената „бананова война” между износителите и вносителите на тропически плодове започва през 1993 г. Тяхната същност е, че европейците са взели решение да предоставят преференциален достъп до пазарите на банани в ЕС на бившите британски и френски колонии в Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Това веднага породи недоволството на най-големите световни доставчици на тропически плодове, като Еквадор и Хондурас. Споровете пряко засегнаха и американските компании Chiquita Brands и Dole.

Според новия договор Европейския съюз ще намали тарифите за внос на банани от сегашните 176 до 114 евро/тон, като минимизира конкурентните предимства на бившите британски и френски колонии. Към момента на подписване на договора тарифата средно е 148 евро/тон, и ще падне до 114 евро/тон в продължение на 7 години, пише изданието. Предвижда се и намаляване на тарифите за внос на тропически плодове и други продукти - от захар до ананас. Пострадалите от това споразумение бивши британски и френски колонии ще получат помощи в размер на 190 млн. евро от ЕС за преструктуриране на своите икономики.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.