1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Темпът на спестяване на домакинствата в ЕС се ускорява заради кризата

Темпът на спестяване на домакинствата в ЕС се ускорява заради кризата

През последното тримесечие на 2011 г. икономиката в еврозоната се сви с 0.3%

Темпът на спестяване на домакинствата в Европейския съюз се ускорява заради кризата, показват публикуваните от Евростат данни. Към края на първото тримесечие стойността на показателя, който се изчислява като се разделят брутните спестявания на брутния разполагаем доход, достига 11.8% при 11.2% в края на 2011 г., пише "Reuters". Това е най-високото му равнище от второто тримесечие на 2009 г. насам. Само за страните от еврозоната стойността е 13.7% при 13.5% три месеца по-рано.

Увеличението подчертава предпазливостта на домакинствата в резултат на продължаващата над две години криза, която към момента не дава сигнали за скорошно отшумяване, отбелязва агенцията. Данните показват още, че домакинствата в страните от периферията на ЕС като Португалия, Испания и Гърция, ограничават разходите си в опит да се предпазят, посочват анализатори.

"Всичко е част от процеса на намаляване на задлъжнялостта, особено в периферните страни", коментира Карстен Бжески, старши икономист в ING bank. "В някои от държавите от ядрото по-вероятно става дума за по-предпазливо харчене, отколкото за намаляване на задлъжнялостта", допълва той.

Високите стойности на темпа на спестяване се асоциират със свиване на вътрешното потребление, което е един от двигателите на икономическия растеж. Според последните данни на ЕЦБ през март за втори пореден месец беше отчетено и свиване на кредитирането в корпоративния сектор.

"Всички данни подсказват, че в най-добрия случай можем да се надяваме на стагнация на европейската икономика в следващите тримесечия", отбелязва Бжески. "Не наблюдаваме почти никакъв ръст на кредитирането, почти никакво потребление, така че не е трудно да се разбере защо политиците жадуват за програми за стимулиране на растежа", посочва той.

На спешното стимулиране на европейската икономика ще е посветена и срещата на европейските лидери на 28-29 юни. До момента усилията бяха съсредоточени върху структурните реформи, от които много от държавите се нуждаят, но чиито положителни ефекти могат да отнемат години преди да се проявят, пише capital.bg.

С цел да държат под контрол бюджетните дефицити, 25 от 27-те страни в ЕС подписаха фискален пакт, но сега редица от лидерите сега призовават за сключването на "пакт за растеж", който да стимулира икономиката, с аргумента, че мерките за икономии са отишли твърде далеч, посочва агенцията.

През последното тримесечие на 2011 г. икономиката в еврозоната се сви с 0.3%, като очакванията са тенденцията да се запази и през първото тримесечие на 2012 г. Предварителните резултати за БВП за тримесечието ще бъдат обявени от Евростат на 15 май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.