1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ напредва

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ напредва

Европейците се опасяват от навлизането на генетично модифицирани култури на Стария континент

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Европейският съюз и Съединените щати напредва. До края на годината споразумението може да бъде факт.

Предвидени са още два кръга преговори до юли 2016 г. Най-чувствителните въпроси, свързани със селското стопанство и достъпа до публичните пазари ще останат за доуточняване. Преди дни американските и европейските партньори са обсъдили сложния въпрос за частните спорове при инвестициите. Възможността компаниите да съдят правителствата е предизвикала много критики в Европа. На мястото на частния арбитраж Европейската комисия предлага да се създаде специален съд от магистрати. Американските преговарящи ще проучат предложението на Комисията.

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ е в процес на договаряне от 2013 г. и се очертава като най-голямото в света. Все още обаче има редица спорове, които трябва да бъдат решени. Европейците се опасяват от навлизането на генетично модифицирани култури на Стария континент. Ако Европейската комисия не предостави достатъчна защита на гражданите, групата на социалистите може да гласува протИв споразумението, предупреждава френският социалист евродепутат Ерик Андрю.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.