1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на агропродуктите продължават да се покачват

Цените на агропродуктите продължават да се покачват

При зърнените култури покачването е с близо 3 на сто

За четвърти пореден месец цените на основните селскостопански продукти, обхванати в индекса на ФАО, вървят нагоре. Актуалният индекс е най-високият от декември 2014-та насам.

По данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН общият индекс за януари е достигнал 182,5 пункта, което е с 0,7 процента повече, отколкото през декември и с 11,3 на сто над стойността от януари 2019 година.

Поскъпване е отчетено при всички продукти, с изключение на месото, като най-голям скок има при растителните масла – плюс 7 процента до рекордните за последните три години 176,3 пункта. Според експертите на ФАО това се дължи основно на по-високата цена на палмовото масло, вследствие на голямото търсене от страна на производителите на биодизел.

При зърнените култури покачването е с близо 3 на сто до 169,2 пункта, като най-много е поскъпването на пшеницата. За това допринасят както голямото търсене, така и затрудненията при доставките на френско зърно заради стачките в пристанищата.

С почти 1 процент до 200,6 пункта се е покачил индексът на млечните продукти. При намалено предлагане от Европейския съюз и Океания търсенето на световния пазар за мляко, сирене и обезмаслено сухо мляко остава голяма.

Единствено при месото има спад от 4 процента до 182,5 пункта. Най-голямо поевтиняване е регистрирано при агнешкото, следвано от говеждото, свинското и птичето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.