1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на млякото в Европа продължават да растат

Цените на млякото в Европа продължават да растат

Изкупната цена на млякото в Европа се е увеличила значително през втората половина на 2010 г.

Изкупната цена на млякото в Европа се е увеличила значително през втората половина на 2010 г. и ще се увеличава още. Това съобщават европейските информационни агенции,съобщи Agrosaveti.com.

Например, ако в кризата през 2009 г. изкупната цена на млякото в Германия, която е най-големият производител на мляко в ЕС, възлиза на по-малко от 22 евроцента за килограм (3,7% масленост и 3,4% протеини), през юли 2010 г. тя достига 30 евроцента.

Според Съюза на немските фермери (DBV), търсенето на вътрешния пазар на млечни продукти в момента е стабилно, а цените следват възходяща тенденция.

Във Франция, която е на второ място по обем на производство на мляко в ЕС, прогнозират, че средната годишна (календарна година) изкупна цена на млякото ще достигне 30,1 евроцента за килограм. По този начин френските млекопроизводители и преработватели са се договорили за по-нататъшно увеличаване на изкупната цена на млякото през втората половина на 2010 г., а именно да се повиши цената през III-то и IV-то тримесечие на 2010 до 33 евроцента за килограм. Беше договорено, че изкупната цена на млякото във Франция ще се ориентира по цените в Германия.

Според данни на Асоциацията на земеделските производители в Нидерландия (LTO), средната изкупна цена на млякото (4,2% масленост и 3,4% протеин) през юни 2010 г. в ЕС се е увеличила в сравнение с предходния месец с 1,62 цента за килограм до 30,23 цента/кг. В сравнение със средната цена през юни 2009 г. цената се е увеличила с 5,53 цента.

В България изкупната цена на кравето мляко е средно за 48 стотинки за литър.

 

Етикети мляко, цени, Европа
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.