1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Турция е най-важният клиент за руските износители

Турция е най-важният клиент за руските износители

Страната е закупила над 5 милиона тона през настоящата стопанска година

Турция е най-големият вносител на руско зърно през настоящата стопанска година. За периода от юли до декември страната е закупила над 5 милиона тона - с 67 процента повече, отколкото през предишния период.

По данни на държавната руска транспортна компания основната част от износа за Турция е под формата на пшеница, като за година количеството се е увеличило със 70 на сто до 5 милиона тона. В същото време досегашният лидер по внос на руско зърно, Египет, е намалил импорта с около една трета до малко под 4 милиона тона, предимно пшеница. Третата позиция е за Бангладеш. За периода азиатската държава е увеличила вноса с 58 процента до 2 милиона тона. На четвърто място се нарежда Иран с плюс 17 на сто.

В същото време Франция отчита най-силния си декемврийски износ на пшеница за последните 6 години. Въпреки транспортната стачка, блокирала за няколко дни железопътния транспорт и отплаването на кораби, през последния месец на изтеклата година в пристанищата са натоварени 1 милион и 340 хиляди тона. От тях милион и 200 000 тона бяха насочени към трети страни, което е най-голямото количество от 2016 година насам. Най-големите доставки са за Алжир – 477 и Китай – 235 хиляди тона. През настоящия селскостопански сезон, започнал на 1 юли 2019 година, се отчита ръст на износа на пшеница от Франция благодарение на силната реколта в страната, загубата на конкурентно предимство от страна на Русия заради поскъпването на рублата и активното търсене от китайските вносители.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.