1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Украйна ще настоява за отмяна на износните субсидии за селскостопански стоки

Украйна ще настоява за отмяна на износните субсидии за селскостопански стоки

Страната се нуждае от 20 милиарда евро европейска помощ, за да подпише споразумение за асоцииране с ЕС

Решението на украинското правителство да отложи подписването на споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия в Европейския съюз е оправдана крачка, заяви днес на брифинг украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Присяжнюк, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

В бъдеще украинската страна ще се стреми към по-приемливи условия на търговия, подчерта той. Присяжнюк припомни позицията на украинския президент Виктор Янукович, че ако бъде подписано споразумението в сегашния му вид, то украинският селскостопански сектор може да бъде поставен в условия на неравностойна конкуренция.

По думите му в най-скоро време страните ще пристъпят към доразработване на положения от споразумението. Той отбеляза, че доразработването ще започне буквално от четвъртък с посещението в ЕС на работна група начело с първия вицепремиер Сергий Арбузов. По-конкретно Киев ще настоява за отмяна на износните субсидии за селскостопански стоки, които се доставят от Европа в Украйна.

Европейската комисия изключва възможността за смекчаване на условията за Украйна или предоставяне на финансови компенсации, заяви от своя страна говорителят на Европейската комисия Оливие Баи.

"Споразумението за асоцииране с ЕС е споразумение за сближаване, благоденствие и инвестиции. То не изисква никакви компенсации и няма да приемем никакви игри с цифрите", посочи Баи. Той изключи напълно възможността за изменение на исканията на ЕС към Украйна, включително освобождаването на Юлия Тимошенко.

По повод спекулациите за влизането на Украйна в ЕС Оливие Баи поясни, че в момента може да става дума само за сближаване и партньорство с Киев, а не за влизане в ЕС. Той потвърди, че сред страните в ЕС има различни позиции за приемането на Украйна в съюза. Берлин пък определи като маневра за отвличане на вниманието искането на Киев Украйна да получи 20 милиарда евро, за да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, предаде агенция "Франс прес".

"С това искане украинските ръководители изглежда искат да отвлекат вниманието от факта, че те единствено носят отговорността за сегашното положение и за политиката на Украйна", заяви на редовна пресконференция помощник-говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Георг Щрайтер.

В сряда украинският премиер Микола Азаров заяви, че Украйна се нуждае от 20 милиарда евро европейска помощ, за да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, ограничавайки последиците от това за икономиката си. "Ние предлагаме да се реши въпросът с финансова помощ за Украйна. Ние сме определили приблизителната ѝ стойност и това са 20 милиарда евро", каза Азаров на министерски съвет, уточнявайки, че става въпрос за инвестиции, а не за пари от европейския бюджет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.